Wanneer je een dieet wil gaan volgen, kun je er voor kiezen om koolhydraatarm te gaan eten. Koolhydraatarme diëten zijn erop gericht om zoveel mogelijk koolhydraten te vermijden. In plaats van koolhydraten zul je tijdens dergelijke diëten meestal de koolhydraten vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Een dergelijk dieet kan je goed helpen bij het afvallen, aangezien velen te veel koolhydraten innemen. En koolhydraten zijn simpelweg suikers, die het glucose in het bloed doen laten stijgen. Er valt een belangrijk onderscheid te maken binnen deze groep. Het is raadzaam om het verschil tussen deze twee groepen te leren kennen, want koolhydraten op zichzelf zijn bepaald niet ongezond. Integendeel, ons lichaam heeft koolhydraten nodig! Waarom kiezen toch veel mensen voor een maaltijd met minder koolhydraten? En wat zijn de gevolgen? Je leest het in deze blog.

De glycemische index

Koolhydraten worden dus als glucose in het bloed opgenomen. De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt. Om aan te geven hoe snel het lichaam de omzetting naar suiker maakt, is er de glycemische index. De glycemische index is een getal van 0 tot 100. Hoe hoger de glycemische index van een product, des te sneller het lichaam koolhydraten omzet in suiker. Een sneller omzetting is ongezond, omdat de bloedsuikerspiegel hierdoor snel stijgt maar ook weer snel daalt. Slechte koolhydraten hebben dan ook een hoge glycemische index, boven de 70 is ronduit slecht en sterk af te raden. Goede koolhydraten zitten onder de 50, en worden door het lichaam langzaam verteerd. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans en zul je minder snel last krijgen van eetbuien. In een maaltijd van Vers Aan Tafel zit ongeveer 10 gram koolhydraten per 100 gram.

Producten met goede en slechte koolhydraten

Hieronder enkele voorbeelden van producten met goede en slechte koolhydraten op basis van de glycemische index. De slechte koolhydraten hebben een GI boven de 70, de goede een GI onder de 50.

 

  • Producten met slechte koolhydraten: Wit Brood, snoep, stokbrood, cornflakes, witte rijst, bier, honing, crackers (rijst), aardappelen, ijs.
  • Producten met goede koolhydraten: Bruine bonen, halfvolle melk, volkoren pasta, roggebrood, tofoe, quinoa, kikkererwten, havermout, bladgroenten, champignons, kersen,.

 

Het verdient de aanbeveling om, wanneer je wilt afvallen, logischerwijs vaker te kiezen voor producten met goede koolhydraten. Net zoals de Japanners van het eiland Okinawa die erom bekend staan dat zij een goede levensstijl hebben en daarmee de oudste en gezondste personen ter wereld zijn.